Hvad er en a-kasse?

Der er flere, som ikke rigtig kan finde ud af hvad forskellen på en fagforening og en A-kasse er. Det er fagforeningen som forhandler overenskomst og kan gå ind og hjælpe i tilfælde af problemer på arbejdspladsen som f.eks. en uberettiget afskedigelse.

En A-kasse derimod er en forening af lønmodtagere og/eller selvstændige, alt efter hvilken fagforening der er tale om. Det er foreningens vigtigste formål er at yde økonomisk støtte, hvis man som medlem bliver arbejdsløs.

Man skal hver måned betale et kontingent, som sikrer rettigheden til at kunne modtage dagpenge, hvis man mister sit arbejde. Dagpengene bliver udbetalt senest den sidste hverdag i hver måned, i en på forhånd fastlagt periode. Man kan sige at en A-kasse en form for forsikring.

Man får det samme beløb udbetalt, uanset hvilken A-kasse man vælger. Man er ikke tvunget til at være medlem af en fagforening, hvis man kun ønsker at være i A-kasse.

Ud over at udbetale dagpenge, afholder de fleste A-kasser møder, som kan hjælpe medlemmerne tilbage til arbejdslivet igen, samt oplyser dem om deres rettigheder og pligter som dagpengemodtager. I mange tilfælde kræver A-kassen at man møder på til disse aftaler, hvis man ikke vil risikere at miste retten til dagpenge.